Wie is Eddie van Marum, de nieuwe staatssecretaris Herstel Groningen? (2024)

Marten Nauta

13 juni, 19:01 6 minuten leestijd

Wie is Eddie van Marum, de nieuwe staatssecretaris Herstel Groningen? (2)

Het is een unicum: het nieuwe kabinet krijgt een staatssecretariaat met daarin de naam van een provincie. Die twijfelachtige eer valt te beurt aan onze provincie, vanzelfsprekend vanwege de gevolgen van de gaswinning. Eddie van Marum, nu nog BBB-Statenlid in Groningen, wordt staatssecretaris Herstel Groningen. Wie is hij?

Op de avond van 16 november 2020 hoort Groningen voor het eerst van Eddie van Marum. Vanuit onder meer Niezijl vertrekken zo'n honderd Groningse boeren voor een demonstratie naar Den Haag. Ze willen hun onvrede uiten over het stikstofbeleid van het kabinet Rutte III.

'Meer dan doezend trekkers'

Voorafgaand aan de demonstratie vertelt woordvoerder Eddie van Marum in de uitzending van Noord Vandaag over de demonstratie, die als optocht langs het koninklijk paleis gaat rijden. In plat Gronings vertelt hij in de Noord-microfoon, die dan vanwege corona nog aan een uitschuifbare anderhalvemeterstok vastzit, over de plannen. 'D'r goan meer dan doezend trekkers uut heel Nederland op pad', vertelt Van Marum.

Een paar maanden later, in januari, gaan de boeren uit Niezijl opnieuw op pad, om te protesteren bij een hoorzitting bij de provincie Drenthe. Van Marum is er weer bij, net als boerenactieclub Farmers Defence Force. Het is de periode dat er regelmatig boerenprotesten plaatsvinden. In maart 2021 krijgt de BoerBurgerBeweging, ontstaan uit de boerenprotesten, voet aan de grond in Den Haag. Voorvrouw Caroline van der Plas krijgt een Tweede Kamerzetel, en rijdt als welkomstactie op een trekker het Binnenhof op.

Van fauna-adviseur naar politicus

De boerenpartij heeft de wind in de zeilen, mede dankzij het stikstofbeleid van het nieuwe kabinet Rutte IV. Als op 28 oktober 2022 de BBB-kandidatenlijst voor de Provinciale Staten van Groningen bekend wordt gemaakt, prijkt de naam van Van Marum op de tweede plek.

Wie is Eddie van Marum, de nieuwe staatssecretaris Herstel Groningen? (3)

Het blijkt ruim genoeg voor een Statenzetel voor de man die tot dan vooral werkt als fauna-adviseur, contra-expert op het gebied van onder meer aardbevingsschade en uitvaartondernemer. BBB krijgt 23,6 procent van de stemmen in Groningen en is met twaalf zetels in één klap de grootste partij. Eddie van Marum gaat samen met lijsttrekker Gouke Moes de coalitieonderhandelingen en hun partij vormt sinds 5 juli 2023 samen met de regionale partij Groninger Belang, PvdA en ChristenUnie het nieuwe dagelijkse provinciebestuur.

De nummer twee van de BBB-lijst voert sindsdien in de Staten het woord over de portefeuilles Landbouw, Visserij, Natuur, Water, Landschap en Mijnbouwschade. Hij is actief op X, het vroegere Twitter, en stond voor de verkiezingen voor het Europees Parlement als lijstduwer op plek 20.

'Verrassende keuze'

Van Marum werd 56 jaar geleden geboren in Groningen en woont met zijn vriend Gert in Niekerk (gemeente Westerkwartier). Hij heeft een zoon en twee 'bonusdochters', laat de BBB donderdagmiddag in een persbericht weten.

Volgens RTV Noord-verslaggever Robert Pastoor, die de provinciepolitiek volgt, is de keuze voor Van Marum 'verrassend te noemen als je naar zijn optredens binnen Provinciale Staten kijkt'. 'Van Marum heeft in zijn eerste toespraak, zijn maidenspeech, aandacht gevraagd voor iemand die volgens hem is overleden aan de gevolgen van aardbevingsstress. Daarna heeft hij zich vooral gemanifesteerd op onderwerpen als landbouw en natuur, en is hij mij niet opgevallen als iemand die veel over de gevolgen van de gaswinning sprak. Wel heeft hij campagne gevoerd voor de Europese Verkiezingen, doet hij veel binnen de partij en staat hij er ook goed op bij de BBB.'

Van Marum op DelfSail

Donderdagmiddag, vlak nadat definitief bekend werd dat de BBB Van Marum voordraagt als staatssecretaris, is de nieuwe bewindsman in Delfzijl, waar de Sail-In van festival DelfSail dan plaatsvindt. Net als mede-statenleden is hij daar op uitnodiging van de DelfSail-organisatie aanwezig.

Verslaggever Robert Pastoor is er ook, en interviewt Van Marum over zijn kersverse voordracht als staatssecretaris en het feit dat zijn naam al een aantal dagen rondzong.

Hoe waren de afgelopen dagen voor u, meneer Van Marum?

'Die waren, ja, afwachtend, hè? Ja.'

Wanneer kwam het verlossende antwoord?

'Vandaag. Ik heb net bericht gehad en ben blij en trots dat ik deze functie mag gaan doen.'

Hoe is het zo gekomen?

'Ja nou, ik heb op dit dossier natuurlijk de nodige ervaring in mijn werk als contra-expert (een deskundige die je als gedupeerde zelf inschakelt om schade te beoordelen, red.). Ik heb in mijn maidenspeech ook gezegd dat beleid mensen laat sterven. Ik heb fysiek meegemaakt dat iemand is overleden ten gevolge van dat beleid (het aardbevingenbeleid, red.). Dat is één van mijn drives geweest om hier wat voor te doen in de politiek, dat ik deze kans heb gekregen van mijn partij en de formerende partijen, daar ben ik heel blij om en heel trots op. En we gaan proberen om er wat goeds van te maken.'

Heeft u gezegd: ik wil die functie, of bent u gevraagd?

'Ik ben gevraagd.'

Hoe voelde dat?

'Dat is wel heel bijzonder dat je dat vertrouwen krijgt en ja, dat doen we graag.'

Heel Groningen kijkt waarschijnlijk met u mee, omdat de naam van de provincie in uw titel zit. Geeft dat extra druk?

Nee, ik denk niet dat dat extra druk geeft. Ik denk dat het sowieso heel erg nodig is dat we in Groningen de goede dingen doen. Als ik als Groninger voor de Groningers wat kan betekenen dan zal ik mijn best daarvoor doen.

Heeft u al een prioriteitenlijstje?

'Nee.'

Hoe ziet het er nu verder uit, nu u weet dat u staatssecretaris wordt. Nu staat u nog op DelfSail, maar wat na vandaag?

'Na vandaag worden er nog wat gesprekken gevoerd en we worden in Den Haag uitgenodigd. Daar gaan we de zaken verder op een rij zetten en vervolgens worden er wel weer mededelingen gedaan.'

Waar gaat u aan het werk? Krijgt u kantoor in Groningen of in het Haagse?

'Als u dat weet, weet ik het ook. Wij gaan het eerst even beleven allemaal.'

Er is dus nog heel veel onduidelijk. Wat weet u al wel?

'Dat ik maandag naar Den Haag moet.'

Wat zijn de reacties die u tot nu toe heeft gekregen?

'Overweldigend. Dat is echt heel bijzonder. En wat voor mij ook gewoon heel belangrijk is, degene die ik in mijn maidenspeech genoemd heb, zijn vrouw, zijn weduwe, heeft mij een heel lief berichtje gestuurd. Daar ben ik ook heel blij mee, dat ik die steun in de rug heb, en dat we met mekaar gaan proberen voor Groningen om er wat beters van te maken.'

U zit sinds maart vorig jaar in Provinciale Staten, sinds die tijd bent u politiek actief. Dit is een bliksemcarrière, kunnen we wel zeggen.

'Ja.'

Had u dat verwacht toen u als Statenlid werd geïnstalleerd?

'Nee.'

Maakt dat iets uit, dat het zo snel gaat? Iets wat te snel groeit, kan wel eens groeistuipen hebben. Wat verwacht u daarvan?

'Als je groeistuipen hebt moet je gewoon even rekken en strekken en dan komt dat wel weer goed. We gaan gewoon in vol vertrouwen erin, en we gaan kijken of we er iets moois van kunnen maken met mekaar.'

Eddie van Marum wordt geïnterviewd op DelfSail

‘Staatssecretariaat wel wat anders dat Statenlid’
Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, kent Eddie van Marum enigszins. ‘Ik ken hem als Statenlid en van de Groningse problematiek, hij weet veel van natuur en boeren en ook van de Groningse problematiek. Het is niet zo gek dat hij genoemd wordt, maar staatssecretaris zijn in Den Haag is wel iets heel anders dan wat hij nu doet in Groningen’, zegt Bröring.

‘Het is goed dat er een apart staatssecretariaat voor Groningen komt. Maar in dat werk gaat het ook om dat er afspraken worden nagekomen zoals die zijn gemaakt in Nij Begun (de kabinetsreactie op de uitslagen van de parlementaire enquête over de gevolgen van de gaswinning, en de plannen die daaruit voortvloeien, red.). Van Marum moet er bovendien voor zorgen dat er niet wordt getornd aan het geld, en dat kan ingewikkeld zijn in tijden van bezuinigingen. Dan moet je je tanden laten zien, en weten hoe het spel gespeeld wordt.'

'Daarnaast valt de staatssecretaris Herstel Groningen straks onder een ander ministerie (Binnenlandse Zaken, red.) dan de huidige staatssecretaris Mijnbouw (Hans Vijlbrief, die valt onder Economische Zaken, red.). De vraag is dan of de ambtenaren dan wel de nodige kennis hebben. Je moet wel deskundige mensen hebben die je kunnen adviseren.'

LEES OOK Definitief: Eddie van Marum (BBB) uit Niekerk wordt staatssecretaris Herstel Groningen
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje!

Tips van de redactie

Zo verliepen de bezetting en ontruiming van het RUG-gebouw en het opruimen van het tentenkamp (update)
Topman EasyToys Eric Idema: 'Het is tijd om een stap opzij te doen'
Toparbiter Egbert Mulder liet indrukwekkend archief na: 'Twintig ordners! Je lacht je soms dood'
Europese verkiezingen: GroenLinks-PvdA grootste in onze provincie, PVV op twee
Deze dag: Slaande ruzie tussen de noordelijke provincies

Meest gelezen

Liveblog Kijk en lees terug: dit gebeurde er op de tweede dag van DelfSail
Liveblog Kijk en lees terug: dit gebeurde er allemaal op de eerste dag van DelfSail
Liveblog 112-nieuws donderdag 13 juni: Politie 'bekogeld en bespuugd' • Motorrijder gewond in Stad

Sport

Column: Tien jaar Hollywood aan het Hoendiep
Lycurgus verliest in eigen huis vijfsetter van Limax
Jur Vrieling wint voor de vierde keer in Tolbert

Meer sport nieuws

Wie is Eddie van Marum, de nieuwe staatssecretaris Herstel Groningen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5896

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.