Vulkanische caldera: kenmerken, oorsprong en typen (2024)

Vulkanische caldera: kenmerken, oorsprong en typen (1)

een vulkanische caldera Het is een diepe verzakking van het aardoppervlak veroorzaakt door verschillende geografische factoren die verband houden met vulkaanuitbarstingen. Het heeft een min of meer cirkelvormige structuur met een relatief brede basis en verticale wanden, vergelijkbaar met een inslagkrater, maar groot.

In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten over de vulkanische caldera, zijn oorsprong, kenmerken en belang.

hoofdkenmerken

Vulkanische caldera: kenmerken, oorsprong en typen (2)

Dit zijn enkele van de processen die aanleiding geven tot de vulkanische caldera:

  • De ineenstorting van een magmakamer, dat wil zeggen, de afzetting van een grote hoeveelheid lava of magma. Dit proces vindt plaats wanneer een vulkanisch landhuis een zeer grote hoogte bereikt, onstabiel wordt en uiteindelijk naar het aardoppervlak instort. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Las Cañadas del Teide op Tenerife (Canarische Eilanden, Spanje).
  • vliegende explosies, die optreden wanneer een zeer vloeibaar en heet basaltisch of alkalisch magma opstijgt en het reservoir onderweg raakt, het reservoir staat onder enorme druk en verandert daarom in stoom. Zo ontstaat er een grote explosie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Bandama-krater op het Spaanse eiland Gran Canaria.
  • Kwel van geconcentreerde lava in de krater, naar buiten stromend. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Caldera de Taburiente op La Palma, Canarische Eilanden, Spanje.

Er is een directe relatie tussen de vloeibaarheid of viscositeit van de lava, de hoogte en helling van de vulkanen en de grootte van de uitbarstingen die ze produceren:

  • Vulkanen met zeer hete en stromende lava ze hebben de neiging kegels te produceren met afnemende hellingen, zeer langwerpige en stille uitbarstingen. Dit is het geval met de vulkanen van Hawaï, die vaak caldera's vormen.
  • Vulkanen met relatief koude en stroperige lava ze vormen steile kegels en steile hellingen.
  • Vulkanen met te stroperige lava vormen Pelius-uitbarstingen, waarin de lava snel stolt en over het algemeen de vulkaan tot aan de krater bedekt. Het vormt een vulkanisch gesis (ook wel vulkanische nek of vulkanische plug genoemd): het vormt zich wanneer de temperatuur of druk van het magma laag is, of de druk sterk daalt, en de lava koud genoeg is om snel en gewelddadig te stollen. Het magma wordt verkregen als het naar de oppervlakte komt en in latere stadia is het in vloeibare toestand en onderworpen aan de enorme druk van de diepten van de vulkaan.

Soorten vulkanische caldera

Vulkanische caldera: kenmerken, oorsprong en typen (3)

Hawaiiaanse vulkanen

Strikt genomen is een cv-ketel verhoudingsgewijs groter dan een normale cv-ketel vrij vloeibare en hete lava en niet-explosieve en zeer langdurige uitbarstingen, zoals voorkomt in de vulkanen van Hawaï. Het lavameer dat zich in de krater vormt, wordt gevormd door zeer hete en vloeibare basaltlava en heeft daarom een ​​zeer laag silicagehalte. Het oppervlak van de caldera vormt de korst als het in contact komt met de buitenwereld, maar de lava blijft altijd in de ondiepe lagen eronder.

De onregelmatige korst in de caldera komt voor tijdens de rustigere intervallen van zijn uitbarstingsgeschiedenis, terwijl de rand heel zacht naar buiten helt. Het meer dat zich later in de nu slapende krater vormde, heette Mars.

zinkende ketel

Vulkanische caldera: kenmerken, oorsprong en typen (4)

Wanneer de korst die zich vormt op het oppervlak van de caldera zinkt in de vloeibare lava naarmate de dichtheid toeneemt naarmate deze afkoelt, het niveau van de caldera daalt en vormt er een steile ringvormige helling omheen, zoals hierboven te zien is aan de zuidelijke rand van de Teide, het is te zien op satellietbeelden (in Las Cañadas del Teide) en foto's van deze vulkaan.

Voordat de kegel zakt, kan magma uit de bovenkant van de kamer naar beneden stromen, ook wel een vulkanische climax genoemd. Deze verzakking in de lava creëert op zijn beurt een vulkanische kegel aan de zijkant van de caldera, waarvan het materiaal wordt gevormd door het opwellen van uitbarstend materiaal, gecreëerd naarmate de druk toeneemt. Koel af op het oppervlak van de waterkoker. Deze vulkanische kegel vormt een soort veiligheidsklep die pyroclastiek (as, bommen, vulkanisch gesteente, zand en vulkanisch glas) uitdrijft die de daling van het niveau van de krater compenseren.

Dit is wat de berg Teide vormde (en dus later steeg toen het kraterniveau daalde) en de vulkanische kegel die te zien was bij de Aniakchak-krater in Alaska. Een schematisch diagram van de vorming van de caldera toont ons het proces. In het geval van Mount Mazama, waarvan de uitbarsting Crater Lake (in Oregon, VS) vormde, zien we dat de kegels die Wizard Island vormden zich vormden nadat de caldera instortte en afkoelde. Als lava ondoordringbaar wordt terwijl het afkoelt, kunnen zich meren vormen. Dit meer is anders dan de krater, op de steile hellingen rond de krater.

Caldera's leeggemaakt door lavastromen

Dit is het geval met de Caldera de Taburiente op de Canarische Eilanden La Palma. Hoewel het binnenste van de krater nog steeds min of meer vloeibare lava bevatte, spleten de kraterwanden op een gegeven moment open en stroomde de binnenste lava er snel uit en vormde wat nu bekend staat als Barranco de Las Angustias. Om deze reden zijn de kraterwanden bijna verticaal omdat het lavaniveau erg snel daalt. De binnenhelling van deze krater, bijna een kilometer in bijna verticale richting, Het is te zien op deze afbeelding van het Balcón de Taburiente.

Hetzelfde gebeurde met La Caldereta, een kleinere krater aan de oostkust van het eiland La Palma, waarvan het overstromen naar het noorden de noodzakelijke fundering vormde voor de bouw van de stad Santa Cruz de la Palma. Tegenwoordig is zelfs La Caldereta zelf verstedelijkt en bewoond.

Tenslotte de meeste vulkanen op de Galapagos Eilanden, vooral die op het eiland Fernandina en elders zijn verzakkingscaldera's, en in de meeste gevallen is de verzakking het gevolg van zijdelingse overstroming van de ondergrond, waardoor de vulkanen het niveau van lava in de mond dalen.

Ik hoop dat je met deze informatie meer te weten kunt komen over de vulkanische caldera in zijn kenmerken.


Vulkanische caldera: kenmerken, oorsprong en typen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6067

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.